Лично

Дали сте подготвени да откриете кои сте? – прв дел

Текст на Вишња Дурацоска

Везилка Магазин

Дали е време сега?

 

Поставете си искрени и квалитетни прашања, и побарајте итни одговори. Не чекајте мозокот да му служи на она што веќе го знаете. Оставете ја логиката настрана и нуркајте малку подлабоко. Не пребарувајте логички одговори што ви беа наметнати од други.

За прв пат, дајте си можност да одговорите и да бидете оној што сте, без да размислите како другите гледаат на тоа, без да ги оценувате туѓите мислења. Биди свој. Само вие и вашите прашања и одговори. Се прашувате, самите одговарате и на крајот се наоѓате. Не е лесно, не е едноставно, иако на почетокот беше. Ние сме тие што го прават тоа комплицирано и тешко.

Затоа, слушај… слушај го гласот на сопствената личност што доаѓа како интуиција од твоето срце.

Следниве неколку прашања ќе ви помогнат во тоа:

Кој сум јас?

Што ми се допаѓа?

Што сакам?

Кој сум јас?

Првиот одговор доаѓа автоматски – вашето име и презиме…. Но, оди понатаму … тоа е само име што некој ти го дал, дури и без да те праша за тоа. Тоа е вашата лична именка според која ве препознаваат другите луѓе.

И додека сте тука со името, кога сте запознаени со некого – на што покажува вашата рака – на главата – умот или градите, покажувајќи го срцето. Јасно е, раката секогаш ги покажува градите – срцето затоа што таму е центарот на себе. Затоа, започнете оттаму да ја разберете едноставната вистина дека не сте вашиот мозок што толку многу го ценевте и величавте.

Содржината на ЈАС е твоја душа, и се наоѓа некаде во градите и твоето срце.

 

Размислете подлабоко… Вие не сте само име…

 

Да, јас сум наставник, менаџер, советник, пријател, чистач, сметководител, мајка, татко, син, ќерка, брат, сестра, соработник, колега, граѓанин , човек, возач, нотар, работник, избирач, чувар, закупец, земјопоседник, спортист, пушач, политичар, бизнисмен…

Ќе следат сè повеќе придавки, но сите тие само ја отсликуваат вашата работа, вашето образование, вашето членство или врската со луѓето околу вас: вашето семејство, компанијата во која работите, клубовите и заедниците каде живеете и сте член… Вие не сте вашата работа, вие не сте вашите врски со околината, вие сте нешто друго, нешто многу повеќе….

Замислете ги сите овие придавки како лисја што се околу вас. Не плашете се полека да ги тргнете. Соблечете се лист по лист, слој по слој. Почнете да се откривате себеси за да можете да стигнете до одговорот на прашањето КОЈ СУМ ЈАС?

 

Кој сум Јас?

 

Започнете со познатите пораки и информации од вашиот ум: висока, кратка, масна, тенка, права или виткана коса, густа или разредена, обоена или веќе сива, обоени костен очи, морски обоени очи или мешавина од бои, тесна половина или широки колкови, тенок и слаб, кружно лице…

И пред да продолжите, умот повторно ви испраќа нови знаења – добри, или понекогаш лоши, љубезни, но тврдоглави, паметни или емотивни, искрени или залудни, добри или лоши, интелигентни или образовани, успешни или не, здрави или малку истрошени, среќни или обично просечни, себични или друштвени…

Што опишувате: вашето тело, вашите емоции или вашиот дух – вашето битие?
И поврзано со што…?

Кои се вистинските параметри според кои се споредувате? Дали се тие ваши мерни единици до сите тие вредни скали или пак сте повторно во системите на семејство, околина каде живеете?

Одвојте време и размислете … Дали некој друг знае кои сте? Ако не сте работеле на себе, и ако не сте откриле кои сте, кога не знаете вие самите, како може некој друг да го знае тоа?

 

 

Вишња Дурацоска е професор, тренер за животни вештини, НЛП практичар и реики ментор. Живее и работи во Америка веќе 9 години. Повеќе инфо на нејзината веб страна

Везилка Магазин