АвстралијаИмиграцијаКорисни линкови

Имигрирање во Австралија – Студентска виза

Везилка Магазин

1ви Април 2020

Со оваа виза можете

– Да посетувате студии – квалификуван курс во Австралија
– Да патувате во и надвор од Австралија
– Да работите до 40 часа на секои 2-неделен период (fortnight) откако ќе започне вашиот курс.

Колку долго можете да останете

Ова е привремена виза за студирање до 5 години.  Видот на курсот и неговата должина ќе ја одреди должината на престојот.

Децата од основно училиште запишани во 1-4 одделение можат да добијат виза за студенти само за најмногу 2 години.

Како да останете подолго

За да продолжите да студирате во Австралија, мора да аплицирате за нова студентска виза.

Ако вашата студентска виза истече пред вашата матура, можно е да имате право на Туристичка виза (подкласа 600). За ова ќе ви треба писмо од вашиот провајдер на образование со датумот на дипломирање.

Ако имате/сте имале студентска виза или сте завршиле специфични квалификации во последните шест месеци во Австралија, може да имате право да аплицирате за Temporary Graduate visa (subclass 485).

Ако сте неодамна дипломиран инженер од призната институција, може да имате право да аплицирате за Skilled Recognition Graduate visa (subclass 476)

Ако сакате да останете подолго од други причини, мора да аплицирате за нова виза што одговара на вашите околности. Explore your visa options.

Вклучување на семејство

Можете да вклучите членови на семејството кога ќе поднесувате барање за виза. За студентски визи, како член на вашето семејство се води:

вашиот партнер, или

зависно дете на вашето или партнерот, кој е неженет и не наполнил 18 години.

Не можеме да доделиме студенска виза на вашето дете ако тоа наполнило 18 години во моментот кога вашата виза е финализирана. Тоа ќе треба да аплицира за своја виза.

Сите членовите на вашето семејство мора да се пријавени во вашата апликација за студентска виза, дури и ако тие не планираат да патуваат со вас во Австралија.  Ако не го сторите тоа, членовите на вашето семејство нема да имаат право на студентски визи за да ви се придружат во Австралија.

Членовите на вашето семејство исто така можат да аплицираат како последователен апликант (одвоено од вашата апликација) во ImmiAccount.

Членовите на семејството кои аплицираат за виза мора да ги исполнат нашите барања за здравје и карактер.

Проверете ги годишните училишни трошоци што треба да ги платите за сите зависни деца кои ќе одат во јавни или приватни училишта во Австралија.

За повеќе информации, видете „Доказ дека имате доволно пари за целиот престој“ под Чекори за аплицирање и собирање документи.

Цена

Визата чини од AUD620 за главниот апликант, освен ако не е ослободен од плаќање на истата.

Исто така, се наплатува за секој член на семејството кој аплицира за виза.

Можеби ќе треба да платите и други трошоци за здравствени прегледи, полициски сертификати и биометрика.

За да дознаете што ќе чини вашата виза користете го Visa Pricing Estimator. Проценувачот не ги зема во предвид другите трошоци.

Аплицирај од

Може да бидете во или надвор од Австралија кога аплицирате за оваа виза и кога ќе се одлучува за вашата апликација.

Пакети на курсеви

Треба да ни дадете Потврда за упис (СоЕ) за секој курс. Последниот курс што го полагате како дел од пакетот на курсот е вашиот главен курс на студии. Ние го земаме вашиот главен курс на студии како основа за какви докази за финансиската состојба и ниво на знаење на англискиот јазик мора да се достави.

Доколку вашата апликација за виза вклучува пакет курсеви, паузите меѓу курсевите мора да бидат помалку од два календарски месеци, освен ако првиот курс не заврши на крајот на стандардната учебна година и следниот курс започнува на почетокот на стандардната учебна година.

На пример, академската година генерално завршува во ноември и започнува повторно во февруари следната година, три до четири месеци е прифатлив јаз помеѓу курсевите.

Стандардни периоди за виза за грант се применуваат на пакувани курсеви

Време на обработка

Ние обработуваме:

Сектор за надворешни работи или одбрана
75% од апликациите за 11 дена
90% од апликациите за 30 дена

Сектор за постдипломски истражувања
75% од апликациите за 74 дена
90% од апликациите за 5 месеци

Non-Award Сектор
75% од апликациите за 21 ден
90% од апликациите за 45 дена

Сектор за училишта
75% од апликациите за 76 дена
90% од апликациите за 4 месеци

Независен сектор на ЕЛИКОС
75% од апликациите за 28 дена
90% од апликациите за 56 дена

Сектор за стручно образование и обука
75% од апликациите за 76 дена
90% од апликациите за 4 месеци

Сектор за високо образование
75% од апликациите за 31 дена
90% од апликациите за 52 дена

Вашата апликација може да потрае подолго за обработка, ако:

  • не сте ја пополнале правилно
  • не сте ги вклучиле сите потребни документи или ни требаат повеќе информации од вас
  • ни треба време да ги потврдиме вашите информации
  • не можеме да ја процесираме вашата апликација ако не сте го платиле точниот износ за апликација за виза. Ќе ве известиме ако е тоа случај.

Повеќе информации на Global visa and citizenship processing times

Вашите обврски

Вие и вашето семејство мора да ги исполните сите услови за виза и да ги следите австралиските закони.

Погледнете кои се потребните услови за оваа виза.

Патувања

Можете да патувате во и надвор од Австралија и да се вратите онолку пати колку што сакате додека визата е валидна.

Времето што го поминувате надвор од Австралија не ја продолжува визата.

Виза печат

Дигитално ќе ја поврземе вашата виза со вашиот пасош. Нема да добиете принтана виза во пасошот.

 

Повеќе информации околу студентската виза за Австралија можете да добиете тука.

Ако планирате да ангажирате агент за миграција, а сакате да се заштитите од измами, задолжително проверете дали истиот има MARA лиценца за работа како агент во Австралија.

Везилка Магазин