ЛичноНутриционизам

Нутриционизам: „Синдром ноќно јадење“

Везилка Магазин

 

Луѓето со зголемена телесна тежина при донесување на одлука да ја намалат, најчесто се фокусираат на изборот на стручна помош од нутриционист, диетолог или бараат различни диети кои кружат по интернет. Сето тоа е оправдано, но би сакала да укажам дека за да се помогне на некое лице да намали тежина најпрво треба да се направи соодветна анализа и да се одреди коренот од каде дошла таа дебелина, па потоа да се постави правилна рамка и да се даде соодветен третман.

Во мојата пракса многу често се случува зголемувањето на телесната тежина да биде од различни фактори. Тие се многу често симптоматски слични, но за денешната колумна би сакала да издвојам еден пример за зголемување на телесна тежина која настанала од синдромот на ноќно јадење .

Клиентката беше многу отворена при првиот разговор и за моја среќа, со многу малку анализи го утврдивме синдромот.

Би сакала да напишам на кратко што значи Синдром на ноќно прејадување и кои терапии се предлагаат кај лица кои веќе се симптоматски со оваа болест.

Во овие случаи последно нешто кое се препорачува е режим на исхрана.

 

 

Синдром на ноќно јадење

 

Синдромот на ноќно јадење е нарушување во исхраната, кое се карактеризира со одложен деноноќен модел на внесување храна. Синдромот на ноќно јадење не е ист со нарушувањето со прејадување, иако лицата со синдром на ноќно јадење често јадат прекумерно. Се разликува од прекумерното јадење по тоа што количината на храна што се конзумира навечер / ноќе не е нужно обемна, ниту се јавува губење на контролата на внесувањето храна.

Овој синдром првично беше опишан од д-р Алберт Стункард во 1955 година и е моментално вклучен во категоријата „Други специфицирани исхрани или нарушувања во исхраната“ . Поединци со синдром на ноќно јадење се чувствуваат како да немаат контрола врз нивниот начин на исхрана и често чувствуваат срам и вина за нивната состојба.

Според Националниот институт за ментално здравје, синдромот на ноќно јадење влијае на околу 1,5% од населението и е подеднакво чест кај мажите и жените.

 

 

 

Медицинско влијание на синдромот на ноќно јадење

 

Поединци со синдром на ноќно јадење често се дебели или со прекумерна тежина, што ги прави подложни на здравствени проблеми предизвикани од прекумерна тежина, вклучувајќи висок крвен притисок, дијабетес и висок холестерол. Оние кои се дебели го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања, многу видови на рак и заболувања на жолчното ќесе.

Овие индивидуи често имаат историја на злоупотреба на супстанции, а исто така може да страдаат од депресија. Тие обично пријавуваат дека се повеќе депресивни во текот на ноќта, а често имаат и нарушувања на спиењето.

 

Знаци на синдром на ноќно јадење

 

Оние со синдром на ноќно јадење може да бидат со прекумерна тежина или дебели. Тие се чувствуваат како да немаат контрола над однесувањето во исхраната и јадат во тајност и кога не се гладни. Тие, исто така, чувствуваат срам и каење за своето однесување, а нечесто и ја кријат храната.

Оние со синдром на ноќно јадење обично јадат брзо, јадат повеќе отколку што би јаделе повеќето луѓе во сличен временски период и чувствуваат губење на контролата над нивното јадење. Јадат дури и кога не се гладни и продолжуваат да јадат дури и кога се непријатно сити.

 

 

Чувствувајќи се непријатно од количината што ја јадат, тие обично јадат сами, за да го минимизираат нивниот срам, истовремено чувствувајќи и вина, депресија, одвратност, вознемиреност или комбинација од овие симптоми.

Оние со синдром на ноќно јадење најголемиот процент од својата храна ја јадат во текот на вечерта. Тие јадат малку или ништо наутро и се будат во текот на ноќта и обично се полнат со калорични закуски. Особини на пациенти со синдром на ноќно јадење може да вклучуваат прекумерна тежина, чести неуспешни обиди за диета, депресија или анксиозност, злоупотреба на супстанции, загриженост за тежината и обликот, перфекционизам и негативна слика за себе.

 

Причини за синдром на ноќно јадење

 

Причините за синдромот на ноќно јадење се различни, но обично има повеќе фактори кои придонесуваат до оваа состојба. Понекогаш студентите на колеџ ја стекнале навиката да јадат навечер и не се во можност да ја напуштат навиката кога ќе почнат да работат. Високите постигнувачи понекогаш работат за време на ручекот, а потоа компензираат јадејќи повеќе ноќе.

Синдромот на ноќно јадење, иронично, може да биде и одговор на диета. Кога луѓето го ограничуваат внесувањето калории во текот на денот, телото му дава сигнал на мозокот дека му треба храна и индивидуата обично компензира со јадење во текот на ноќта.

Ноќното јадење исто така може да биде одговор на стресот. Оние со синдром на ноќно јадење честопати имаат високо поставени цели и достигнувања, но ваквиот начин на исхрана може да влијае врз нивната способност да се дружат или да раководат со одговорностите поврзани со работата. Тие, исто така, може да имаат и промена во хормоналните обрасци, што резултира со гладта да биде обратно интерпретирана, така што тие јадат кога не треба и не јадат кога треба.

 

 

Лекување на синдром на ноќно јадење

 

Како и со другите нарушувања во исхраната, успешното лекување на синдромот на ноќно јадење обично бара комбинација на терапии. Третманот за синдромот на ноќно јадење обично започнува со едукација на пациентите за нивната состојба, така што тие стануваат сѐ посвесни за нивниот начин на исхрана и можат да започнат да ги идентификуваат предизвикувачите што влијаат на тоа како тие јадат.

Со самото идентификување дека имаат синдром на ноќно јадење и дека не е нивна вина, може да биде важен прв чекор кон закрепнувањето. Третманот на синдром на ноќно јадење, исто така, вклучува проценка и терапија на исхраната, физиологија на вежбање и интеграција на когнитивно-бихевиорална терапија (КБТ), дијалектичка бихејвиорална терапија (ДБТ), интерперсонална терапија (ИТ) и управување со стресот.

Важно за лицата со синдром на ноќно јадење е промена на своето однесување, со истовремена промена и на нивните верувања. Ако тие веруваат дека се немоќни да го променат начинот на исхрана, тогаш нема да можат да се сменат.

Помагање на некој со синдром на ноќно јадење: Ако се сомневате дека вие, или некој што го познавате, има синдром на ноќно јадење (СНЈ), направете нешто во врска со тоа, зошто истиот може да има драматично влијание врз некоја личност. Веднаш побарајте стручно советување.

 

Линк: https://www.waldeneatingdisorders.com/popular-searches/night-eating-syndrome-nes/

За повеќе информации околу Синдромот ноќно јадење:

Stunkard, Albert J. (1959). “Eating patterns and obesity”. The Psychiatric Quarterly. 33 (2): 284–295. doi:10.1007/BF01575455. PMID 13835451.

Rand C.S.W.; Macgregor M.D.; Stunkard A.J. (1997). “The night eating syndrome in the general population and amongst post-operative obesity surgery patients”. International Journal of Eating Disorders. 22 (1): 65–69. doi:10.1002/(sici)1098-108x(199707)22:1<65::aid-eat8>3.0.co;2-0. PMID 9140737.

[4] Striegel-Moore R.H.; Franko D.L.; Thompson D.; Affenito S.; Kraemer H.C. (2006). “Night eating: Prevalence and demographic correlates”. Obesity. 14 (1): 139–147. doi:10.1038/oby.2006.17. PMID 16493132.

 

Марија Соколоска е нутруционист и специјалист за диети за жени, која веќе 11 години живее и работи во Лондон.  Основач е на MSWeightlossClinic  и со својата програма Eat the rainbow им помага на илјадници жени во борбата со килограмите. Има диплома за петти степен на напреден нутриционизам специјализиран само за жени, а посетувала и повеќе курсеви каде се здобила со соодветни сертификати. 

Везилка Магазин