Лично

Ослободување од стрес – Прв дел

Вишња Дурацоска - тренер за животни вештини, НЛП практичар и реики ментор

Везилка Магазин

Стрес – пристигнаа неколку прашања на оваа тема. Стрес, некои велат дека е неизбежен, но пречи … Како да се ослободиме од него?

Постојат многу начини и различни техники како да се ослободи стресот во животот. Јас го правам тоа со моите клиенти, а резултатите се фантастични затоа што користам холистички пристап. За почеток, многу е важно да се разбере што е стресот, од каде потекнува, кои се неговите механизми и која е неговата цел. Премногу се зборува за стресот, дури и некои тврдат дека може да се „истреби“.

Овие се огромни изјави кои се бомбастични, но не се функционални.
Во текот на еволуцијата, стресот е потребен и неопходен. Неговата основна функција е да нè вознемири кога сме во опасност за да можеме да ја подготвиме и надминеме таа опасност и со тоа да преживееме. Имаме две можни решенија.

Механизмите кои активираат нè подготвуваат за борба или бегство. На физичкото тело му требаат 2-3 секунди за да ја препознаат ситуацијата. Потоа, следуваат физиолошки и хормонални промени, кога адреналинот и кортизолот доаѓаат на сцена. Ова се кратки периоди што траат до 15 минути. Современиот човек нема проблеми со овој вид стрес. Овој стрес нè штити. Проблемот се појавува кога оваа стресна состојба продолжува или кога не престануваат нашите реакции на ситуациите што ги сметаме како стресни. Имаме проблем со стресот сè додека не реагираме на стимулите. Кога ќе научиме да одговориме на нив, тогаш, тие нема да бидат толку стресни.

Одговорот е дека треба да си дадете време да размислите (броите до 10 – сите го знаеме тоа, но обично забораваме). Реакцијата значи брза одлука на автоматско ниво, како рефлекс и тогаш нема размислување. Кога реагираме автоматски, а стресната состојба трае подолго, тоа е хроничен стрес. Може да трае со месеци, дури и години. Личноста е или во несвесна состојба или верува дека не постои можност да се сменат ситуацијата или околностите околу тоа, со што му дозволува на стресот да ги покаже неговите негативни ефекти врз здравјето на индивидуата.

Луѓето честопати го губат здравјето на некој начин, без притоа да помислат дека причината е стресот. Во ова „модерно“ време, како што го нарекуваме времето во кое живееме, сите сме подложни на многу ситуации што ги доживуваме стресно. Ќе набројам неколку од нив: ТВ и радио вести или дневни весници, политика, лоша економија, работно место или незадоволство што немаме работно место, недостаток на финансии, недостаток на љубов, губење на блиска личност. Понатаму преселба, развод, незадоволство од работа или состојба што не е она што го очекувавме или она што мислиме дека го заслужуваме, обврски дома, семејство, деца, нереализирани желби кои носат фрустрации, немање време за себе итн.

Знам дека секој ќе се најде себеси некаде во овие ситуации, но она што ни треба е да научиме како да се ослободиме од стресот за да останеме здрави.

Прво, треба да расчистиме дека стресот не е нормална состојба на организмот. Затоа, сосема е нормално да побарате помош за да научите да го контролирате истиот. Побарајте помош за да го контролирате стресот пред да добиете аларм од организмот и да одите на лекар за висок крвен притисок, болки во дигестивниот тракт, вознемиреност, депресија, главоболки и мигрена, проблеми со хормонални рамнотежни жлезди и ендокринологија, сива коса, себореја што се шири на вашата кожа, нарушување на спиењето и многу други состојби. Ова се само неколку од последиците од живеењето со хроничен стрес, кој подоцна може да стане потежок облик на болести.

Работете на себе за да можете да ја препознаете и да ја видите разликата – ВИЕ НЕ СТЕ ВАШЕТО ТЕЛО, НЕ СТЕ ВАШИТЕ ЕМОЦИИ, НЕ СТЕ ВАШИТЕ МИСЛИ. Кога ќе станете свесни за себе – ЈАС СУМ – тогаш стресот ќе ве остави сам од себе.  Дотогаш, истражувајте и искористете се што може да биде корисно за вас, а не е поврзано со какви било лекови, таблети и сл.

Универзалната интелигенција ни даде сè што е природно да останеме мирни и во хармонија.

 

Вишња Дурацоска е професор, тренер за животни вештини, НЛП практичар и реики ментор. Живее и работи во Америка веќе 9 години. Повеќе инфо на нејзината веб страна

 

Овој текст е личен став на авторот и не ги изразува ставовите на Везилка Магазин

Везилка Магазин