Сонце, папрат и кенгур

Сонце, Папрат и Кенгур: Животот во првите училишни години

Мојата прва училишна фотографија, 2007
Везилка Магазин

English version can be found here.

 

Сè уште се сеќавам на мојот прв ден на училиште во февруари 2007 година. Јас тргнав една година порано, на мои 5 години, за разлика од вообичаените шест. Мојата драга почината мајка Елса гордо ме гледаше во мојот мал зелен џемпер, сиви шорцеви, бели чевли, широка зелена шапка и црна торба за ручек што некогаш ѝ припаѓала на неа.

Мајка ми ме носеше во основното училиште Гринсборо, кое за целите 7 години беше на само скок преку патот од нашата куќа. Сакам да кажам, живеевме веднаш до училиштето.

 

Групна фотографија, 2007

 

На презентацијата годината пред да почнам, ми кажаа дека моја прва учителка ќе биде г-цата Мартин, ветеран во училиштето, но таа се пензионираше пред јас да почнам, па моја прва учителка беше прекрасната г-ѓа Крафорд, весела жена на средна возраст од која вриштеше позитивност, и нејзина работа беше да се грижи за помалите деца.

Таа изгради многу добра врска со мајката на татко ми и нагалено ја нарекуваше “Баба”, а не по име. Беше љубезна и сочувствителна, особено кога моите врвци не беа врзани, па дури и тоа време кога ја натопив во чоколадно млеко омилената торба за ручек на мама. Не ми беше дозволено повторно да земам такво млеко!

 

Јас во училишното игралиште, по часови

 

Се сеќавам дека во мојата прва училница имаше црвени столици и мали маси, и морав да барам дозвола од г-ѓа Крафорд секојпат кога сакав да ги користам ножиците. Исто така се сеќавам дека имав многу повеќе слободно време во коешто не правев ништо во споредба со подоцнежните години и дека нашата прва екскурзија беше до локалното забавиште, што само ме натера повеќе да сакам да го оставам училиштето и да се вратам во предучилишна возраст.

Храната, исто така, ми е едно забавно сеќавање од ова патување – г-ѓата Крафорд ни носеше големи кеси со овошје од Шепартон и, се разбира, добивавме напишана белешка за дома ако сте се осмелиле да донесете сендвич со путер од кикирики.

 

На противпожарен камион

 

Во подготвителниот клас имаше програма за Пријател, со којашто едно од децата од највисокото одделение станува ваш другар. Мој беше Џејмс – прекрасен млад човек кој дефинитивно се забавуваше со мене секое петочно попладне.

И пред да се свестам, првата година од моето училишно патување беше завршена и јас се запишав во прво одделение, во училницата со зелени столици веднаш до нашата, овој пат во класот на г-ѓата Кели. Таа имаше репутација дека е строга учителка, но во реалноста беше исто толку прекрасна колку и г-ѓата Крафорд.

 

Мојата фотографија во прво одделение, 2008

 

Се сеќавам дека тоа беше околу ова време кога јас не ги јадев моите спакувани ручеци, па моите родители ѝ кажаа на г-ѓата Кели да внимава на мене. Директорката во тоа време, г-ѓа Стела, дури и дојде и тропна на нашата врата за да поразговара со мајка ми за тоа.

Едно попладне г-ѓата Кели ме изваде пред целото одделение и побара да ја провери мојата црна торба за ручек, каде начека половина изеден сендвич со сирење и ќесичка од чипс како ѕиркаат од внатре. Ме натера сѐ да изедам за да не пише белешка за моите дома. Се сеќавам во тоа време мислев дека е вештерка, но сега знам дека само имала најдобри интереси за едно момче во раст.

 

Групна фотографија од прво одделение, 2008

 

Беше навистина тешко да се најдат другари, и во овие години почнав да ја чувствувам мојата силна поврзаност со македонскиот и Маори идентитет. Благодарен сум на она што Австралија им го даде на моите имигрантски родители, но моите училишни денови беа доказ дека јас дефинитивно не бев Австралијанец во очите на моите врсници. Јас бев само уште еден WOG, уште еден дојденец од Пацифичките острови, па дури и Кореец за некои од нив. Често заплашував некои ученици велејќи им дека сум од Северна Кореја.

 

Мојата пријателка Ејми Кернс и јас. Сè уште одлични пријатели до ден-денес

 

И, се разбира, мојата издржливост беше таму уште од најрана возраст. Мојата прва пријателка беше прекрасната Ејми Кернс, чија мајка беше и сѐ уште е одлична пријателка со мојата Баба. Тие често се шегуваа дека таа ми била прва девојка, но ние на нашето пријателство се сеќаваме како на одлично што трае многу години. Дури и кога заминавме во различни средни училишта, години подоцна се собиравме за да играме заедно.

Друг мој пријател беше Гаурав Такар, кој беше имигрант од Индија. Честопати си одевме на нерви еден на друг, но имавме едно многу специјално пријателство, бидејќи секогаш го чував во тие луди времиња. Што не значи дека и самите не правевме многу бељи!

 

Фотографија од еден училишен маскенбал, 2008-2009

 

Моите први години на училиште ме научија многу за страшното нешто што го нарекуваат живот. Ме научи дека постојат случаи на групи на мајки, кои ги озборуваат туѓите деца и се едни од најголемите кукавици на земјата, но исто така ме научи и дека е сосема во ред да не се вклопуваш.

Но, се разбира, не сакам Имајте негативен спин, бидејќи чувствувам среќно и привилегиран што сè уште можам да се сетам на овие големи времиња. Малку Џорди би било горд што повеќе не плачам над истуреното млеко. Или да го исфрли својот ручек во кантата. Јас продолжувам со животот, исто како и г-ѓа Крафорд и г-ѓа Кели ме научи

Везилка Магазин