Сонце, папрат и кенгур

Сонце, Папрат и Кенгур: Моето патешествие во осмо одделение

Моја фотографија од осмо одделение
Везилка Магазин

The English version can be found here.

 

Осмо одделение, или мојата втора година од средното училиште, секако беше интересно време за живот. Тоа беше време од животот кога законите на популарноста и статусот се чинеше дека владеат со секој ваш потег. Бев дете кое никогаш не се залагаше за ова и останав со моето автентично Јас, бидејќи ја мразев самата идеја дека морам да импресионирам некого.

Можеби бев социјално изолиран, но наскоро ќе дознаете како живеев со ова и продолжив да го правам сѐ додека и другите не созреаа во нивните подоцнежни години.

 

На плажа во Нов Зеланд

 

Мојот професор по англиски беше г-цата Такер, млада жена која изгледаше многу убаво и кул, но беше строга учителка. Ако западнеше во неволја, таа ќе ги искористеше своите вештини како наставник по англиски за да го откине секој дел од вас да не можете да застанете на нозе.

Се сеќавам на една случка кога ја пропуштив мојата усна презентација затоа што бев болен со треска дома. Ми стави Недоволен оценка затоа што училишната политика во тоа време сметаше дека тоа е соодветна казна за пропуштање на задача. Мајка ми беше далеку од импресионирана и ѝ испрати имејл за да се осигура дека сè уште имам шанса да презентирам. Благодарение на ставот на мајка ми, г-цата Такер ми дозволи да го сторам тоа и поминав со 90%!

 

Плетени капи за рак на мозокот!

 

Математика ни предаваше г-динот Атвел, кој му беше учител на татко ми пред неколку децении. Тој забележа дека сум потивок во споредба со татко ми, но од сите професори по математика, во неговите предавања уживав најмногу, затоа што имаше уникатен стил на предавање кој ги научи алгебра и најнесигурните студенти по математика.

Хуманитарните науки ги предаваше г-динот Линсел, кој ја презеде улогата од нашата првобитна учителка г-цата Салиба. Повторно се истакнав во мојата област и ги импресионирав сите со моето знаење за предмет, кој огромното мнозинство од моите соученици, го сметаа за бесмислен.

 

Семејна фотографија од тоа време

 

Наставничка по природни науки ми беше г-цата Хил, која беше од Англија. Имаше репутација за водење на часовите во стилот на Закон и ред, и ви гарантирам дека најмалку едно дете беше испраќано надвор од училницата секоја недела.

Добро се согласував со неа, дури имавме и интерна рагби шега за ривалството меѓу Англија и Нов Зеланд на рагби теренот. Најдобриот дел беше кога Кивите го освоија третото Светско првенство на англиска почва таа година! Навистина ми беше жал за неа, бидејќи децата ја зафркаваа, особено со нејзиниот лондонски акцент.

 

Тест по хемија во 8 одделение. Оценка за паметно колаче хаха

 

Музичко ни предаваше г-цата Робертс, но тоа беше час што ме натера да сфатам дека мојата иднина не е во свирачи. Драма предаваше г-динот Хјуит и мислам дека оттогаш не сум сретнал некој толку страстен за драмските уметности. Јас и моите другари од тоа време Зак Гибс, Трент Хајнс и Рубен Хајат, продуциравме кратка драма за Втората светска војна во која јас го играв Обединетото Кралство, Рубен беше САД, Зак беше Германија и Трент беше Италија. Тоа беше смешна комедија преку која требаше да ги покажеме нашите актерски способности – кои во најдобар случај беа за тројка!

 

Белешки од мојата книга по математика 8 одделение. Простете ми ако нешто не е точно, не бев баш најдобар студент!

 

Повторно бев најдобар во класата по италијански јазик, под раководство на г-цата Салваторе, а ги имав и моите два часа по технологија, со г-динот Книшо и г-цата Блез. Исто како и во седмо одделение, најдов начин како да продолжам да резбам дрво и топам карамела на часовите по готвење. Сега овие часови би ги сфатил многу посериозно, но тогаш 13-годишникот не ги сметаше за толку сериозни.

 

Мојата уметничка книга за 8 одделение. Ова ми врати многу спомени!

 

Уметност ми предаваше г-цата Стабологлу, која беше дефиниција за „страшно“. Постоеја две работи што не би се осмелиле да ги заборавите покрај неа: кутијата полна со материјали за ликовно, во која не смееше да ти недостигаат ножици и, не дај Боже, да заборавиш како се изговора нејзиното презиме.

Лично здравје беше повторно со г-цата Потер. Сѐ уште се сеќавам на кондомите на банана на часот по сексуално образование, како и на танцовиот дел од спортот, каде јас и момчињата повторно моравме да ги истакнуваме нашите вештини за драмски уметности. Направивме убиствена танцова рутина на една украинска поп песна за која ни се смееше целиот клас, но сепак поминавме!!

 

Мојот цртеж со вертикални линии. Мразев да го цртам ова, но веројатно е најдобриот цртеж што некогаш сум го направил

 

Осмото одделение беше почеток кога мораше да се вртиш позади себе за да го гледаш сечие движење и секој збир на очи кои зјапаа во тебе, чекајќи те да направиш нешто срамно за секој да може да те озборува. Знаев дека сум главна тема за разговор, заради својата социјална изолираност и мојот смешен обид да го рекреирам тимот на Украина на Евровизија во танцовиот дел таа година, но тоа никогаш не ми пречеше на чекорењето по мојот пат.

Дојдоа и потешки времиња, но моето справување со овие времиња ќе ги натера моите врсници од смеење, до крајот да стигнат до почитување на сѐ за што се залагав.

Везилка Магазин