Сонце, папрат и кенгур

Сонце, Папрат и Кенгур: Моето патешествие во седмо одделение

Мојата училишна фотографија во 7 одделение
Везилка Магазин

The English version can be found here.

 

Средно училиште: дел од нашите животи што во тоа време се чини толку важен и дефинирачки, но според мене, тоа е само крајот на нашите денови како дете и почеток на возрасноста. Моите години во средно започнаа во 2014 година, во колеџот „Света Елена“ – училиштето каде татко ми Сашо беше дел од првита група дипломци во историјата на училиштето.

Гимназијата изгледаше многу предизвикувачки на самиот почеток, па дури и страшно лошо. Но, на крајот, таа ме пораснав во посилно човечко суштество.

 

Групна фотографија во 7 одделение

 

Моите борбени приказни од средното училиште започнаа уште во седмо одделение. Запознавањето претходната година беше обележано со средба со мојот клас и потенцијалната наставничка по италијански јазик г -цата Салваторе. Тоа беше интересна група и јас секако уживав да запознавам некои од нив, бидејќи бев многу срамежливо дете. Со овие деца заглавив во следните 6 години. Бев во класот 7Б и се сеќавам дека мојата комбинација за шкафчето беше 9-31-25. Ве молам, не обидувајте се да провалите во моето шкафче сега!

Се сеќавам на страшниот прв училишен ден, кога бевме поздравени од директорката на училиштето г-цата Тери, помладиот директор на училиштето г-динот Балаг и раководителот на седмото одделение г-динот МекГависк. Боже, какво страшно време беше тоа, во моите нови шорцеви, кошула, црвен волнен џемпер, бели чорапи до колена и сјајни црни чевли. Во „Света Елена“ униформата беше секогаш сфаќана многу сериозно!

 

Возење Ферари во Јара

 

Мојата наставничка по англиски и хуманистички науки, г-цата Дејвидсон, беше една од најубавите луѓе што сум ги запознал. Таа предаваше со таква леснотија и можам да кажам дека е првата од многуте наставници што го идентификуваа мојот талент за пишување. Таа година го проучувавме романот Blueback и тогаш за првпат се запознав со методот за пишување есеи.

Ваков Јордан Ристовски каков што сум, никогаш недржејќи се до планот, најдов свој начин на пишување што го користам до ден денес. Г-цата Дејвидсон беше многу импресионирана и јас секогаш бев нејзин омилен студент. Таа го обожаваше моето знаење за светот на толку млада возраст, особено со египетскиот проект во кој ја направив божицата Бастет од глина за моделирање и моќниот говор за тоа како Америка сѐ уште страда од систематски расизам.

 

Јас и мајка ми на концерт на Кети Пери 2014 година

 

Кога стануваше збор за математика, не бев најпаметниот ученик. Мојот првичен учител беше г-динот Вудхаус, но тој замина и беше заменет со г-цата Папас. Таа беше една страшна наставничка која можеше да се слушне како вика од другата страна на училиштето. Немав страст за математиката како што имав за англискиот јазик, па таа ме испрати на дополнителни часови за помош по математика со г-цата Каргас.  Дванаесетгодишникот во мене мислеше дека е вистинска вештерка заради тој чекор, но сега знам дека само се грижела за мене.

Уште пострашниот раководител на седмото одделение, г-динот МекГависк беше мој наставник по наука и учениците буквално се криеја од него кога ќе сфатеа дека не го користеле правиот фонт во своите задачи. Но, тој исто така беше одличен учител, со особена страст за биолошкиот аспект на науката. Сепак, се исплашив кога го видов во локалниот супермаркет!

 

Седев на истиот банана стол на кој Кети Пери седна на музичките награди на МТВ!

 

Мојот наставник по италијански јазик беше г-цата Салваторе, и можам да ѝ се заблагодарам што ми даде страст да учам јазици. Истиот формат што таа го користеше за да нѐ научи италијански, е истиот формат што го користам секој пат кога сакам да научам фрази на нов јазик. Без проблем можам да кажам дека беше мојот омилен час.

Уметност ни предаваше г-динот Гласон и јас ја мразев самата идеја од користење на масивна скица на час за кој знаев дека не ме интересира. Музика ни предаваше Русинката МекГибон, за која се сеќавам дека ги добив првите 100% на задача кога мајка ми и јас поминавме цела недела правејќи масивен постер на омилената ми пејачка Кети Пери.

Имавме и часови за пишување и компјутер со г-цата Поливиу, и ќе ѝ дадам заслуга што ме научи како да пишувам без да гледам во тастатурата.

 

Семеен портрет, 2014 година

 

Имавме и два часа по технологија, во форма на готвење и работа со дрво. Мојот прв час по готвење беше катастрофа, бидејќи бев во погрешната група! Седнав во кујната, со престилката врзана и разговарав со една симпатична соученичка, кога ми рекоа дека сум во погрешна група за готвење и морам веднаш да се пријавам на часовите по теорија за готвење на г-цата Блејси во А14. Немав добар почеток со неа, морав да ѝ објаснувам дека бев расеан од мојот распоред кога всушност мислев на девојката, но на крајот таа стана мојата најдобра учителка на сите времиња!

Работата со дрво беше под г-динот Нишо, кој многу личеше на лик од ТВ  шоуто „Breaking Bad“. Го мразев и овој час, исто како и математиката и уметноста. Г-динот Нишо во својата училница секогаш имаше поставен знак „Никогаш не престанувај да се обидуваш“ и можам да кажам дека токму тоа го научив од неговиот час – како да направите насмеано лице на парче акрилик со дупки дупчени во него!

 

Јас и татко ми Сашо

 

Спортот и здравјето беа последните два предмети. Мојот првичен учител требаше да биде г-цата Бароус, која случајно е ќерка на Лес, човекот што ја водеше канцеларијата во моето основно училиште. На крајот, таа беше заменета од г-цата Потер, уште една моја неверојатна учителка, која идејата за спорт навистина ми ја направи попријатна.

Нашите спортски часови беа со три различни одделенија, со групите на г-динот Кроули и г-динот Фреметл кои исто така се придружуваа на нашите. Сакав да ги слушам говорите на г-динот Фреметл, бев убеден дека бил проповедник во некој свој минат живот. Дури и кога неговите проповеди некогаш траеја  во текот на целиот час од 72 минути!

 

Јас со сестра ми Јелена

 

Седмото одделение беше многу дефинирачка година за мене. Имав неколку незгоди и блиски контакти со насилници, униформни кодови и математички тестови, но тоа беше добра година за мене да научам како изгледа околината наречена средно училиште.

Во следните години стана многу подиво, па тука ќе ги употребам зборовите на големиот г-дин Фреметл „Не одете си премногу рано. Имам уште многу да ви кажувам“.

Везилка Магазин