Сонце, папрат и кенгур

Сонце, Папрат и Кенгур: Моите авантури на фармата во Нов Зеланд

Младиот Јордан, во резерватот со коњ
Везилка Магазин

The English version can be found here.

 

Деновите од моето детство поминати на фармата Химатанги би можеле да се вбројат како едни од најдобрите во мојот живот. Бујната и плодна земја на Нов Зеланд беше дом на „Фармата“, како сакавме да ја нарекуваме резиденцијата на моите прабаба и дедо Александар и Ада Татана по мајка, попознати како Коро Фармер и Нана Мерлин. Тоа беше место на многу прекрасни спомени, место на среќни времиња од детството, но и бојно поле на кое семејството ги решаваше своите проблеми.

Јас како бебе, со моите прабаба и прадедо

Легендата вели дека местото се родило кога моите прабаба и прадедо посакале земјоделска империја во област во која доминира земјоделската индустрија. Тие се соочија со многу предизвици, вклучувајќи го и стекнувањето земјиште, купувањето и одржувањето на фармски животни и културниот предизвик да бидат Маори фармери во „белата“ област на Нов Зеланд. На крајот, фармата која беше нивниот профит и нивниот бизнис ќе стане традиционален резерват на Маори (папакаинга) со воспоставен wharekai (трпезарија), wharemoe (спални соби), капела, станбени блокови, блок за тоалет и туш и семејна урупа (гробишта).

Моите братучеди и јас, на семејните гробишта на гробот на чичко Џо

Резерватот Хаутонга беше роден, а неговата примарна цел беше да послужи како место на историја, наследство и одмор за сите потомци на Александар и Ада Татана. Функционираше како традиционална маорска марае (места за состаноци), но правилата не беа толку строго спроведени и владата не ја сметаше земјата за таква. Сепак, ќе ви заржеа ако не ги соблечете чевлите кога влегувате во затворен простор и ако не бевте подготвени да земете машина за лупење компири или крпа за садови ќе ви беше наредено да излезете надвор!

Моите прабаба и прадедо

Најубавите времиња на фармата беа Божиќните денови, кога голем дел од семејството се собираше на Божиќниот ручек, исто како што правеа кога мајка ми беше дете. Се правеше традиционална Ханги (Маори земјена печка), со свинско месо, пилешко, печена тиква, компири, грашок, овчо месо, полнење и леб, сето тоа варено во земја на врели карпи.

Мојот прадедо ги надгледуваше и издаваше наредбите – тој беше мозокот на целиот Ханги процес. Еден совет: ако некогаш сакате да пробате Ханги, имајте го само ако е од земја. Оние од шпорет едноставно не се исти.

Членови на семејството подготвуваат Ханги

Божиќните подароци ни беше дозволено да ги отвориме до после ручекот и тоа е традиција што сè уште ја имаме во нашето домаќинство. Ја имавме и масата со десерти полна со Павлова, чоколадо, бисквити, ситници и други слатки задоволства, а мојата тетка Ралфи секогаш беше прва на масата. По ручекот сите деца се собиравме до елката и еден од нашите вујко или тетка ќе ги поделеше подароците на нетрпеливите деца.

Кога ние децата ќе заспиевме како бебиња таа ноќ, сите возрасни се собира на задната палуба, позната како Катчето на пијалоците и пиеја цела ноќ, на единствениот дел од резерватот во кој смееше да се пие алкохол.

Братучедите и јас ги чекаме нашите Божиќни подароци

Огромните полиња овозможија многу бескрајни саати на сонце. Игравме крикет, и чичко Тони секогаш инсистираше дека не можеме да го исклучиме. Игравме рагби во вировите, се качувавме на дрвја, се возевме на камионите на Коро Фармер додека се движеше низ неговиот имот, кроевме дрвја и косевме трева. Ако бевме навистина добри, чичко Даг нè носеше до локалниот базен во основното училиште Оруа Даунс – што беше истото основно училиште кое многумина во семејството го посетуваа како млади.

Братучедите на куп од душеци

Семејните гробишта, познати како Оранга Аке, или Судбина, лежат на рид со поглед на имотот и главниот пат, на неколку километри од самиот имот. Мојот вујко Џо, Коро Фармер, тетка Ралфи и мојата драга мајка се погребани овде, заедно со неколку семејни миленичиња од изминатите години. Тоа е мирно место опкружено со хризантеми.

Ханги, готвење надвор

Хаутонга беше прекрасно место за поминување делови од моето детство. Исполнување на телото со бисквити, скокање по сите душеци во просториите за спиење и правење тврдини на дрвја со моите братучеди. Би можел цел ден да ви раскажувам приказни за местото. Штета е што никогаш повеќе нема да биде во својот потенцијал, но секогаш ќе го сакам и ценам фактот што можев да го доживеам и да ги негувам спомените што ми ги даде.

Везилка Магазин