Сонце, папрат и кенгур

Сонце, Папрат и Кенгур: Мојата Маори приказна, во чест на мојата мајка

Везилка Магазин

The English version can be found here.

 

Беше ужасно тешко, а воедно ми беше потребно и многу храброст да го напишам овој текст, особено кога односите не се розови. Но, ова е сè уште дел од мојата приказна и ќе го напишам во сеќавање на мајка ми. Затoa што таа ме воспита да бидам храбар, моќен Маори.

 

Најблиското семејство на мајка ми – на свадбата на братучедот на мајка ми во 1990-тите

 

Кога се поздравуваат, па дури и кога прв пат се запознаваат со странец, традиционално е Маорите да ја дадат својата „пепеха“, која ја раскажува нивната приказна за местата и луѓето со кои се поврзани, бидејќи ние сме народ кој е многу поврзан со Мајката Земја и целата природа што ја нуди.

Традиционални компоненти на нашите имиња се нашата планина, река, кану, племе и име, со други фенси додатоци како нашето под-племе, куќата за средби и имиња на предци, додадени за да се направи уште подолг воведот. Јас би ви ги кажал сите мои, но кога ќе потекнете од четири племиња и едно под-племе, и мислам дека веќе припаѓам на десет планини – тоа ќе биде многу многу долго!

 

Моите прабаба и дедо Нгатихауа и Агнес Мареј – родителите на дедо ми

 

Кристофер, мојот дедо по мајка, е роден во 1956 година од Нгатихауа и Агнес Мареј, и е еден од помладите синови од 8 деца. Роден е во земјоделската заедница Хантервил, во централниот регион на Северниот остров на Нов Зеланд. Ова е многу милји далеку од традиционалните племенски земји на неговата мајка и татко, племето Нгапухи и Те Рарава, лоцирани на далечниот север на Нов Зеланд, што владата ги класифицира како Северна Земја.

Овој регион е познат по големиот број далматински имигранти кои го донесоа концептот на пушени колбаси и ракија на локалното, претежно маориско, население. Иако неговите родители ја обожаваа изолацијата и многу руралниот живот во, главно отсечената од општеството, Северна Земја, тие одлучија да ја испробаат својата среќа во регионот Манавату-Вангануи, каде што почвата беше плодна, овците многубројни, а далечината кратка од главниот град Велингтон.

 

Фотографија од средно училиште на мојот дедо по мајка Кристофер

 

Ширли, мојата баба по мајка, е родена во 1958 година од Александар и Ада Татана, како едно од 14 деца. За конечниот број на деца што ги имаа моите прабаба и дедо нашироко се дебатираше, бидејќи неколку беа посвоени. Но, 14 е бројот на којшто се сеќавам дека ми го даде мајка ми.

Баба ми е родена во Левин, град на Северниот остров, кој се наоѓа на племенското земјиште на нејзината мајка Муапоко. Нејзиниот татко бил Нгати Раукава, племе кое дели измешана и крвава историја со нивните колеги од Муапоко. Таа и нејзините браќа и сестри беа воспитани во Ваиуру, воен град кој е домаќин на една од најголемите армиски бази во земјата, каде беше вообичаено да се затвори националниот автопат и да им се дозволи на војниците да прават воени вежби на патот. Не би сакале да ве фатат во жив оган таму!

 

Мојата баба по мајка Ширли, како бебе

 

Моите баба и дедо се запознаа уште во средношколските денови, бидејќи браќата нивни одеа во истото средно училиште, познато како Хато Паора (Свети Павле), колеџ само за машки. Тогаш се воспостави пријателството и се роди нова врска. Наскоро се венчаа, дедо ми со афро коса, што се чинеше дека ја имаат сите негови браќа во тоа време, а баба ми со „ладна“ фризура. Мајка ми се роди во 1979 година, а нејзината сестра Онур во 1986 година.

 

Фотографија од детството на мајка ми со нејзините братучеди, сестра и дедо од нејзината таткова страна

 

Идентитетот на Маорите секогаш се воспоставувал уште од рана возраст, дури и кога колонијализмот влијаел врз нивното семејно стебло, како и кај секое друго Маори семејство. Шкотскиот, ирскиот, англискиот, шпанскиот, американскиот и хрватскиот јазик се откриени во моето семејно истражување и мислам дека многу други европски генетики го нашле својот пат во крвотокот на нашата Маори Тото (крв) на многу различни начини.

Гордоста во културата Маори не беше толку важна во нашето домаќинство, во споредба со многу Маори семејства од тоа време, па дури и од моето детство. Мајка ми и сестра ми научија за својата култура кога влегоа во училишен (образовен) амбиент

 

Моите прабаба и дедо, Александар и Ада Татана, родителите на баба ми

 

Мајка ми често се сеќаваше на своето детство како главната алка што ѝ помогна на патот да стане неверојатната жена што беше, затоа што знаеше дека на крајот, обичаите и културата на Маорите ќе го расипеа односот со нејзиниот сопруг, а потоа и со нејзините деца. Но, дури и кога условите се тешки, јас ја признавам улогата што ја имаа родителите на мајка ми, сѐ до моментот додека таа не ја донесе одлуката да започне нов живот во Австралија.

Исто како легендата за Хинеахуоне, која беше првата жена на која Земјата буквално ѝ вдахна живот, јас ќе ја опишам иднината на мајка ми со фразата Тихеи Маури Ора – Здив на животот, за да го опишам новиот живот што го имаше откако ги остави бреговите на Нов Зеланд.

 

Моите родители, родителите и сестрата на мајка ми. Јас сум бебето што го држи мојот прадедо
Везилка Магазин