Сонце, папрат и кенгур

Сонце, Папрат и Кенгур: Мојот татко Сашо низ годините

Фотографија од татко ми пред неколку години
Везилка Магазин

The English version can be found here.

 

Кога луѓето ме среќаваат и прашуваат на кој родител личам повеќе, секогаш велам дека сум еднаква рамнотежа на двајцата. Еднаков биланс на Македонија и Нов Зеланд. Татко ми Сашо отсекогаш имал репутација дека е еден брутално директен човек, чија уста вознемирувала некои луѓе во текот на годините. Но, јас никогаш не го гледав тоа како лоша работа – тоа е нешто што се нарекува брутална искреност. И додека двајцата мои родители ја имаа таа особина, ова беше она што татко ми ми го всади од рана возраст.

 

Татко ми и чичко ми Петар на помлада возраст

 

Татко ми ја имаше таа уникатна чест да се роди во родната земја, која во 1973 година сѐ уште беше под југословенска власт. Условите биле сурови и кога се жалиме за летото и зимата овде во Австралија, често мислам на бруталното време што го доживува Европа – топли лета што го топат термометарот и ладни зими што се спуштаат под 0 степени.

Тато многу се разболел како мало дете, соочувајќи се со изгледи за прерана смрт. Неговата баба Елена (Лена) зготвила кромид, лук, компири и друг разновиден селски зеленчук, го завиткала во чорап и ставила на тато, и сместувајќи го пред камин му рекла „Ова треба да ти помогне за да ќе ја преживееш оваа ноќ “. Навистина функционираше, традиционален македонски селски лек.

 

Татко ми како тинејџер

 

На крај, семејството Ристовски се пресели во Австралија. Како и секое македонско мигрантско семејство, требаше многу работа и труд за да стигнат до местото каде што се денес. Дури и со повеќекратните потраги по семејниот дом од соништата, татко ми и неговото семејство никогаш не ги напуштија северните предградија на Мелбурн. Тоа објаснува многу за фактот што тој ги поддржува кралско сино – белите на кенгури од Северен Мелбурн во AFL.

 

Татко ми, баба, дедо и чичко ми

 

Неговата приказна вели дека тој стекнал независност од многу мала возраст. Кога бил во прво одделение, баба ми и дедо ми го оставале наутро да се грижи за себе. Му го оставале појадокот, клуч од куќата прикачен на врвка за чевли за да ја заклучи куќата и пак отклучи на крајот од училишниот ден.

Тој сам се движел низ прометните улици во Престон за да стигне и да се врати од училиште, без надзор од возрасни. Тоа веројатно во денешно време би се сметало за криминал, но ова беше начинот на кој работите се правеа во тоа време и сигурен сум дека многумина од вас, кои имигрирале од Македонија во исто време, имате слични приказни.

 

Тато, мајка ми и јас

 

Неговото детство продолжи да поминува тука во Австралија, каде што чичко ми е роден шест години по татко ми. Својата прва година од средно училиште ја започнал во Оук Парк, но остатокот од средношколските години ги поминал во Света Елена, училиште што вашиот автор ќе го посетува исто така, речиси 30 години подоцна. Ова е местото каде што се сретнал со некои негови големи пријатели, но истовремено и предизвикувал бељи.

Тие биле познати по тоа што краделе од кантината, им задавале малку потешкотии на наставниците, па дури и исчезнувале за време на училишните кампови. Наставникот што ги укоруваше тато и неговите другари кога исчезнале во кампот, многу децении подоцна ќе стане мој наставник по математика во осмо одделение, г-дин Атвел. Мојот учител по спорт во десетто одделение, г-динот Фримантл, беше учител и на тато. Тие играа фудбал во затворен простор секој петок попладне. Добрата страна на татко ми беше и тоа што тој ги тепаше насилниците што ги задеваа ранливите деца.

 

Семеен одмор на Големиот корален гребен

 

Кога завршија училишните денови, тато влезе во својата работна кариера како и сите останати. Неговата кариера беше разновидна, но како што тој милува да каже – сѐ додека ставате храна на масата, не е важно која е вашата професија.

Работата ќе му овозможи да се сретне со мојата прекрасна мајка Елса. И само неколку месеци по започнувањето на нивната романса, тие ќе се венчаат и кратко потоа ќе го добијат својот син – вашиот автор.

 

Јас, тато и сестра ми Јелена во Нуса

 

Сестра ми Јелена дојде 10 години после мене и тогаш семејството ни стана комплетно. Дури и кога се случија тие трагични моменти, ние научивме да бидеме најдобри луѓе во времињата кога татко ми и мајка ми беа ставени на тест.

Во очи на смртта на мојата мајка, нашата семејна единица од ден на ден стануваше сѐ посилна. Од време на време тато нѐ разгалува со одмор и ова стана наш начин за поминување на семејно квалитетно време, воедно истражувајќи ја земјата и светот и создавање нови спомени како семејство..

 

Татко ми на свадба со хрватска кутурица

 

Тато нѐ научи на многу работи во текот на годините, но најважното беше да научиме да се бориме во нашите битки. Да научиме дека некои луѓе влегуваат во нашите животи кога им е погодно и дека зборовите кои треба да им се кажат на таквите луѓе се премногу вулгарни за ваква статија.

Те сакам тато – дури и кога ме нервираш малку!

Везилка Магазин