Ирена Трајковска

Ирена Трајковска
72 posts
Разно

Чеизот како македонска традиција – одамна изумрена или можеби сепак не?

Зборот „чеиз“ потекнува од турскиот çeyiz, што значи невестинска опрема, а во нашата традиција имал значење на „поклони“, „богатство“ кое...

Повеќе
Разно

Онлајн петиција за промена на процедурата за вадење нов македонски пасош за апликанти надвор од Македонија

Имајќи предвид колку е застарена, непрактична и целосно неефективна процедурата за вадење нов македонски пасош за државјаните на Македонија кои...

Повеќе
Претставуваме

Доктор Жана Врангалова – сексолог од Њујорк која со Uncensored сака да поттикне разговори за табу теми

Д-р Жана Врангалова е Македонка во Њујорк, докторант по развојна психологија од Корнел универзитетот, истражувач за секс, говорник, писател и...

Повеќе
Интервјуа

Аспасија Петреска: „Потребни ми беа петнаесет години талкање за да успеам да ја сфатам вредноста на уметноста“

Со мајка Кореанка и татко Македонец, Аспасија Топаловска - Петреска израснала во Охрид и калдрмата на чаршијата и мирисот на...

Повеќе
Музика и уметност

Марија Јанев од Мелбурн со „Будење“ (Awakening) ги спои 7/8 такт, тапанот и латино ритамот во композиција која го буди духот

Приказната на Марија Јанев личи како една од оние типичните за семејствата кои пред неколку децении се селеа од Македонија...

Повеќе
1 2 3 8
Page 2 of 8