Владо Јаневски

Владо Јаневски
80 posts
Уредник на книжевно и ликовно творештво и креатор на Палавковците
Владо Јаневски е писател и сликар. Роден е во Македонија, каде завршил високо образование на УКИМ во Скопје. Од 1989 година живее во Сиднеј, Австралија и честопати патува по светот (престојувал во шеесетина земји). Член е на Друштвото на писателите на Македонија. Објавени дела: роман „Смртта не е крај“ („Арс Ламина“, Скопје, 2022), роман „Мртвите знаат најдобро“ („Арс Ламина“, Скопје, 2020), роман „Чудо зад аголот“ („Магор“/„Пагома прес“, Скопје, 2020), роман „Под друга капа“ („Магор“, Скопје, 2019), роман „Made in Jabana“ („Слово“, Скопје, 2004), збирка раскази „Нема враќање“ („Студентски збор“, Скопје, 1985). Илустрирани книги за деца: „Палавковците Влатко и Емче“ („Стрип-Квадрат“, Скопје, 2023) и „Змејови и луѓе“, („Арс Ламина“, Скопје, 2023). Застапен е и во книгата современи бајки „Детелинки-белинки“ („Арс Ламина“, Скопје, 2022), како и во антологиите „Современи кратки книжевни форми“ („Инаку“, Скопје, 2022), „Современи авторски бајки“ („Феникс“, Скопје, 2021) и „Песни за Скопје“ („Феникс“, Скопје, 2021). Добитник е на повеќе награди: „Скрипт фест“ - награда за најдобро сценарио за долгометражен игран филм на Меѓународниот фестивал на филмски сценарија „Скрипт фест“ во 2021 година, за сценариото „Под друга капа“. Награда „Пегаз“ - за најдобар необјавен роман на годината во Македонија за 2020 година за романот „Мртвите знаат најдобро“. Награда за краток расказ - Многупати бил наградуван на конкурсите за раскази на весникот „Студентски збор“ и на весникот „Нова Македонија“. Повеќепати бил наградуван и на конкурсите за краток расказ „Електролит“ (2006, 2007) на „Темплум“ од Скопје, под псевдонимите bushy meat и bromofon. Награда за бајките „Луѓето и змејовите“ и „Папагалот и кучето“ на конкурсот „Современи бајки од Македонија“, 2021. Застапен е и со раскази и други прилози во книгите „Електролит 2006“, „Електролит 2007“ и во списанијата за литература „Маргина“ („Темплум“, Скопје, 2006, 2007, 2008), „Книжевни елементи“ (Скопје, 2021), „Балкански книжевен гласник“ (Белград, 2007, 2021, 2022), „Современост“ (Скопје, 2022) и „Стремеж“ (Прилеп, 2023). Изложувал во Сиднеј и на интернет. Неговите слики се дел од приватни колекции во повеќе земји во светот. Редовно објавува епизоди од неговиот стрип „Палавковците Влатко и Емче” во прилогот „Колибри”, во весникот „Нова Македонија”. Објавувал карикатури и во познатиот австралиски магазин „The Bulletin with Newsweek“. Ангажиран е како уредник за книжевно и ликовно творештво во магазинот „Везилка“ каде што претставува македонски автори кои живеат надвор од Македонија.
Музика и уметностПод друга шапкаУметност

Под друга шапка со Сашко Илов – Морам да се организирам, немам избор

Дизајнот и фотографијата се занаети кои ако заработувате од нив бараат, барем мене ми бараат, да се оддалечам малку од...

Повеќе
Музика и уметностПод друга шапкаУметност

Под друга шапка со Мира Митрова – Јас сум артист со полно работно време

Правам тоа што го сакам и е прифатено од публиката, немам никакви предрасуди... Продолжуваме со циклусот „Под друга шапка“, претставување...

Повеќе
Книжевно творештвоМузика и уметностПод друга шапка

Под друга шапка со Ване Николоски – Сите ние кои твориме најчесто умееме да живееме во свој свет на фантазии и приказни

Многумина ја повторуваат фразата „од пишување не се живее“ што, за жал, најчесто е точно, но емотивната среќа што авторот...

Повеќе
Книжевно творештвоМузика и уметностПод друга шапка

Под друга шапка со Виолета Ѓуровска – Ако не ми се допаѓа нешто, се обидувам да го погледнам од друга перспектива

Играм, плачам, се смеам, танцувам, се плашам, заспивам, се будам, пеам, сакам како дете. Си ги земам боите и светлата...

Повеќе
1 2 8
Page 1 of 8