Претставуваме

Настани

Македонскиот уметник Ѓоко Ризов со сопствен уметнички перформанс во Амстердам и дел од музичка изложба во Њујорк

The English version can be found here. На 31. aвгуст во Њујорк македонскиот сликар Ѓоко Ризов беше дел од настанот „Abstraction  Have Voices” каде познатиот композитор и пијанист Маргин Александер од Њујорк изведе неколку оригинални композици инспирирани од уметноста на Ризов и единаесет други уметници од девет различни земји.  Настанот во форма на музичка изложба беше инструментален концерт во Њујорк...

Повеќе
Интервјуа

Зарина Првасевда: Никогаш не престанав да верувам дека музиката за којашто сега живеам, порано или подоцна ќе ми дојде во животот

Можеби до сега не живеела надвор од Македонија и поради ова не е нашиот вообичаен човек за интервју, но Евгенија...

Повеќе
Интервјуа

Стемаркус: Пишувањето од женска перспектива беше предизвик за еволутивниот пат на мојот уметнички израз

Романот „Анатомијата на бумбарот“ во февруари годинава, набрзо по неговото издавање, на Амазон беше прогласен за најпродаван роман во категоријата...

Повеќе
Ние низ светот

Кој е дедо Живко Николовски, 90-годишниот кондураџија, еден од неколкуте живи Македонци во Бразил кои сѐ уште го зборуваат македонскиот јазик?

  Ако мислевте дека македонскиот јазик повеќе не се зборува во Бразил, тогаш сте се излажале. Доказ за тоа е...

Повеќе
1 2 3
Page 1 of 3