Филм

Филм

Macedon.TV – нова платформа за филмови, документарци и серии од македонска продукција

„Macedon.tv започна како одговор на потребата да се има платформа фокусирана на содржини што ги опфаќаат приказните поврзани со македонската дијаспора, како и оние од интерес на Македонците и пошироката балканска дијаспора воопшто, ширум светот.“ - Јован Босеовски, JL Bose   Позади платформата Macedon.TV стои Јован Босеовски, сценарист, режисер и продуцент на филмот „Нема малцинства - Балада за македонската дијаспора“...

Повеќе
Музика и уметност

Risen на Тони Радевски, победник на интернационалниот фестивал на краткометражен филм во ЛА во категоријата Научна фантастика

Краткометражниот филм Risen на македонскиот сценарист, режисер и продуцент Тони Радевски од Сиднеј, ја освои наградата за најдобар филм на...

Повеќе
Книжевно творештвоМузика и уметностФилм

Нашиот уредник Владо Јаневски, еден од тројцата наградени за најдобро сценарио на Скрипт фест 2021

Разговараме со Владо Јаневски, еден од добитниците на наградата за филмско сценарио на Скрипт фест 2021, кој е и уредник...

Повеќе
Музика и уметност

„Совладување“: „Потребни се решителност, упорност и трпение додека решението не биде најдено“

Катерина Дејкоска е дипломиран музички педагог, која по завршувањето на студиите на Факултетот за музичка уметност во Скопје, заминала на...

Повеќе