Свет

Репортажи

Зад аголот приказна | Мавзолејот на Мавзол

„Халикарнас, кралската резиденција на Кариската династија… Тука е гробот на Мавзол, еден од седумте чуда, споменик подигнат од Артемисија во чест на нејзиниот сопруг.“ -Страбон, Географија XIV.2-     „Сум видел многу повеќе отколку што сум запомнил и сум запомнил многу повеќе отколку што сум видел.“   Оваа мисла, се чини, навидум најмногу зборува за оние што патуваат и истражуваат,...

Повеќе